Kropla spadająca do butelki z witaminą E

Witamina E w kosmetykach

Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i od ponad 55 lat jest wykorzystana w kosmetologii. 1936 rok przyniósł opisanie tytułowej witaminy oraz nazwanie jej tokoferolem. Pierwszą wzmiankę o witamina E datuje się na 1922 rok, a jej autorem jest Herbert M. Evans oraz Katherine Bishop. Wyróżniamy 8 typów naszej hydrofobowej witaminy (alfa, beta, gamma, delta-tokoferole oraz odpowiadające im tokotrienole).

Witamina E – stabilność

Postaci witaminy E determinuje jej stabilność. Najbardziej stabilną formą jest octan Dl-alfa-Tokoferol.

Witamina E obecna jest naturalnie w roślinach pod postacią alfa-Tokoferolu, proces utleniania witaminy zachodzi stosunkowo wolno za sprawą powietrza. W celu zwiększenia stabilności witaminy E w kosmetykach stosuje się  koniugaty, będące estrami tokoferolu. Są one odporne na utlenianie, ale wykazują dalszą zdolność do przenikania przez warstwy skóry. Dodatkową formą stabilizacji jest obecność witaminy C. Kosmetyki o 15% stężeniu witaminy C oraz 1% E, wykazują wyższą stabilność oraz zwiększoną fotoprotekcję.

Witaminy E w pożywieniu

Aby kremy mogły w jakkolwiek sposób działać powierzchniowo, należy pamiętać o odpowiednim odżywaniu organizmu. Witamina E jest głównie witaminą pochodzenia roślinnego, choć nieznaczne ilości można też spożyć z żywnością odzwierzęcą (ryby czy przetwory mleczne). Głównymi dostawcami tokoferolu są oleje roślinne takie jak: słonecznikowy, z pestek winogron czy oliwa z oliwek. Owa witamina występuje w dużych ilościach również w orzechach np ziemnych, czy migdałach.

Witamina E w kosmetykach, czyli jak wyglądać młodo?

Witamina E jako związek będący przeciwutleniaczem działa pozytywnie na nasz organizm. Wolne rodniki będące promotorem uszkodzenia i starzenia się skóry, powstają poprzez nadmierne opalanie się (szczególnie bez filtra), korzystanie z używek, zanieczyszczenie środowiska albo niewłaściwą dietę opartą o wysoko przetworzoną żywność. Witamina E dzięki swoim właściwością pomaga niwelować wolne rodniki, a co za tym idzie wpływa bezpośrednio na stan skóry i jej wygląd. Te same zdolności hamują utlenianie lipidów obecnych w melanocytach, dzięki czemu ma właściwości rozjaśniające przebarwienia.  Możemy ją także nakładać na paznokcie, co pozytywnie wpływa na ich regenerację, elastyczność  czy nawilża i nabłyszcza.

Śledź naszego bloga i obserwuj na facebooku, by nie przegapić nadchodzących przepisów na kremy z witaminą E!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *