olejek z nasion konopi w kosmetykach

Olej z nasion konopi w kosmetykach

Olej konopny – charakterystyka i właściwości

Olej z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa L.) charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem na organizm człowieka. Znajduje on zastosowanie zarówno podawany zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Olej z nasion konopi w kosmetykach znany jest ze swoich odżywczych właściwości. Jednakże jego wykorzystanie budzi wiele kontrowersji ze względu na możliwą zawartość substancji psychoaktywnych, tzw. kanabinoidów, pozyskiwanych z konopi indyjskich. Należy jednak pamiętać, że stężenie THC w produktach spożywczych i kosmetycznych jest regulowana prawnie. W Europie nie może ono przekraczać 0,3%. Jest to możliwe do zrealizowania i korzystne, gdyż THC jest związkiem słabo rozpuszczalnym w oleju i niestety może wykazywać działanie drażniące skórę. Należy uznać zatem, że olej z nasion konopi siewnych nie posiada właściwości narkotycznych i jest bezpieczny.

Specyfikacja

Co ważne, pełnowartościowym olejem będzie ten tłoczony na zimno i nierafinowany. Taki olej ma formę płynną, lekko orzechowy aromat i charakterystyczny zielony lub zielono-brunatny kolor. Olej najlepiej przechowywać w lodówce i chronić go przed działaniem promieni słonecznych.

Skład chemiczny. Co kryje w sobie olej z nasion konopi?

Jest szczególnie bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega 3 i omega 6, a mianowicie kwasu linolowego (18: 2 n-6,) i kwasu alfa-linolenowego (18: 3 n-3), a dodatkowo w optymalnej proporcji 3:1. Łączna ilość NNKT w oleju z nasion konopii wynosi 81% , co wyróżnia go na tle innych olejów roślinnych. Nie mniej ważne jest to, że olej z nasion konopi zawiera duże ilości tokoferoli i tokotrienoli (100 do 150 mg na 100 g oleju), fosfolipidów, fitosteroli, karotenów i minerałów, takich jak potas, sód, wapń, fosfor, cynk, magnez, miedź, żelazo. Znajdziemy w nim również witaminę A o działaniu przeciwzmarszczkowym.

olej z nasion konopi

Właściwości i zastosowanie oleju z nasion konopi w kosmetykach

Olej konopny oprócz wcześniej wspomnianych właściwości odżywczych, posiada również działanie antyseptyczne. Dodatkowo jego niski potencjał komedogenny sprawia, że sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. Dzięki wysokiej zawartości NNKT olej z nasion konopi może okazać się pomocny w leczeniu trądziku, gdyż przyczynia się w naturalny sposób do regulacji wydzielania sebum. Na korzystaniu z dobrodziejstw oleju konopnego zyskają również posiadacze cery suchej, osoby cierpiące na łuszczyce, czy zapalenie stawów, gdyż łagodzi on te dolegliwości. Dzięki zmniejszeniu przezskórnej utraty wody wpływa korzystnie na stopień nawilżenia skóry. Wspomaga odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych. Jakie jeszcze walory posiada Cannabis sativa seed oil? Wymienić tu należy jego dobrą wchłanialność. Olej z konopi wchłania się nie pozostawiając tłustego filmu na skórze.

Jak stosować?

Zachęceni opisem właściwości tego oleju możecie zacząć się zastanawiać jak wykorzystać ten ogromny potencjał i jak używać oleju konopnego? Można go stosować samodzielnie, zmieszanego z innymi olejami i olejkami eterycznymi, bądź stworzyć z jego dodatkiem olejowe serum, krem, balsam. Olej z nasion konopi w kosmetykach do włosów? Tutaj również się sprawdzi, gdyż działa zmiękczająco i ułatwiająco rozczesywanie. Stosowany zaś na skórę głowy działa przeciwłupieżowo i poprawia jej krążenie. Zauważyć można, że coraz więcej producentów kosmetyków kieruje swoje zainteresowanie na ten składnik. Niewątpliwie jest on godny uwagi, pomimo że przez wiele lat był niedoceniany.

1 thought on “Olej z nasion konopi w kosmetykach”

  1. May I just say what a relief to find an individual who genuinely knows
    what they are talking about on the internet. You certainly realize how to bring an issue to light and make it
    important. A lot more people need to look at this and understand this side of
    the story. I can’t believe you’re not more popular given that
    you most certainly have the gift.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *